زبان EN AR
+
اندازه قلم
-
رنگ

شهرستان بهار

موقعیت جغرافیایی شهرستان بهار

موقعیت شهرستان بهار در مغرب استان همدان و شمال غربی شهر همدان که از شمال به شهرستان کبودراهنگ واز غرب به شهرستان اسدآباد واز شرق به شهرهمدان و از جنوب به شهرستان تویسرکان در دشتی وسیع و سرسبز، محصور به سلسله کوهها وتپه ها ، بین مدار 34 درجه و 46 دقیقه تا 35 درجه و 8 دقیقه عرض شمالی و 48 درجه و 7 دقیقه تا 48 درجه و 40 دقیقه طول طول شرقی است که چون نگینی سبز می درخشد.ارتفاع مرکز شهرستان از سطح دریا 1735 متر و فاصله این شهر با شهر همدان به تقریب 18 کیلومتر می باشد.جمعیت آن طبق آمار سال 1375 نزدیک به 27 هزار نفر بوده که با احتساب بخش ها و روستاها به 130 هزار نفر می رسد . از لحاظ جمعیت پنجمین شهر استان همدان محسوب می گردد.

وسعت این شهرستان با داشتن 2 بخش لالجین در شمال و صالح آباد در شمال غربی و 72 روستا و با وسعت 1392 کیلومتر مربع ششمین شهرستان همدان از لحاظ وسعت جغرافیایی به حساب می آید.

دین و زبان :

دین تمامی مردم شهربهار اسلام واکثرقریب به اتفاق مردم شیعه مذهب می باشند. زبان مردم ترکی است در حالی که مردم شهر به زبان فارسی نیز سخن می گویند.

ویژگی های طبیعی :

از ویژگی های طبیعی بهار می توان به تنوع آبرفتهای حاصلخیز که از فرسایش رسوبات سطحی ارتفاعات الوند به وجود آمده و نیز به نفوذ پذیری عمق خاک آن اشاره کرد. بهار به علت دارا بودن زمستان ها و یخبندان های طولانی از مناطق سردسیر کشور محسوب می شود. تابستان هایش معتدل و گرمترین ماههای سال آن ، تیر و مرداد با حداکثر گرمای 6/39+ درجه سانتیگراد و سردترین ماهها دی و بهمن با حداقل درجه حرارت 33- سانتیگراد می باشد.

میانگین بارش سالانه در حدود 315 میلی متر و حداقل بارش سال در اواخر خرداد و حداکثر آن در فروردین ماه به ثبت رسیده است. این شهر به دلیل اختلاف ارتفاع بین بهار و ارتفاعات الوند، منطقه ای بادخیز است.

تقسیمات کشوری

بخش مرکزی:

دهستان سیمینه‌رود

دهستان آبرومند

نقاط شهری: بهار

بخشهای شهرستان بهار

بخش لالجین: 

دهستان سفالگران

دهستان مهاجران

نقاط شهری: لالجین

بخش صالح آباد :

دهستان دیمکاران

دهستان صالح‌آباد

نقاط شهری: صالح آباد

شهرستان بهار یکی از شهرستانهای هشت‌گانهٔ استان همدان با وسعتی معادل ۱۳۳۴ کیلومترمربع، حدود هفت‌درصد از وسعت استان را شامل می‌شود.این شهرستان دارای سه بخش مرکزی، لالجین و صالح‌آباد و شش دهستان و سه شهر بهار، لالجین و صالح‌آباد و هفتاد روستای دارای سکنه است.

شهرستان بهار از نظر طبیعی دارای آب و هوای خشک بوده، رژیم بارندگی آن از تیپ اقلیم مدیترانه‌ای است.

شهر بهار مرکز بخش بهار یا سیمینه‌رود شهرستان همدان است. این شهر در نوزده کیلومتری شمال غرب همدان واقع است. این بخش از دو دهستان سیمینه‌رود و خدابنده‌لو تشکیل یافته و مجموعاً دارای ۳۱۱ آبادی است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۶۵شمسی ۲۱۶۷۸ نفر بوده‌است.مهاجران (ماران) مرکز دهستان مهاجران بخش لالجین، بزرگترین روستای این فرمانداری است که به‌رغم جمعیتی بالغ بر هشت‌هزار تن هنوز رسماً شهر نشده‌است.

 

مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهرستان بهار

•شهر لالجین

•آرامگاه شیخ محمد بهاری

•تپه و پل مهاجران (ماران)

•کاروانسرای تاج‌آباد

•تپه سیمین زاغه فعالیت عمده صنایع دستی شهرستان بهار در زمینه بافت قالی و ساخت سفال و سرامیک است. در این دو صنعت- هنر در سال ۱۳۸۲ به ترتیب ۱۱۱۲۱ و ۳۵۸۰ نفر مشغول به فعالیت بوده‌اند.

پیشینه تاریخی

در اوایل قرن پنجم شهر بهار مرغزار یکی از امرای سلجوقی به نام قراتکین بوده‌است. در سال ۸۰۰ هجری که امیرتیمور گورکانی آسیای صغیر و شام را به تصرف درآورد، هفت ایل بزرگ را به نواحی مختلف ایران کوچاند. در این بین، ایل بهارلو (از جمله ایلات قراقویونلو) مرغزار بهار (قرق) را ییلاق خود قرار دادند. این ایل در زمان صفویه در قراتکین ساکن شدند و به سبب غلبه بهارلوها این منطقه به بهار موسوم شد.

بهار در گذشته‌های بسیار دور از منظره‌های زیبا و از نعمت‌های خدادادی و طبیعی زیادی بهره مند بوده‌است به روایت تاریخ زین العابدین شیروانی در سنه ۱۲۵۳ ه ق، سپاهیان هلاکوخان و مغول، آن را ویران و قلعه شهر را با خاک یکسان کردند. در سال ۸۰۰ هق امیر تیمور گورکانی، هفت ایل ترک زبان که یکی از آنان ایل بهارلو بود به نواحی کردستان و همدان کوچانده و ییلاق خود را همچون قراتکین (یکی از امرای سلجوقی به سال ۳۰۸ هق) مرغزار و چمن‌های بهار قرارداد.

وجه تسمیه بهار

نام شهر بهار از ایل بهارلو که در زمان قراقویونلوها در این منطقه اسکان یافته‌اند، گرفته شده‌است.

 مردم

زبان عموم مردم این شهرستان فارسی و ترکی آذربایجانی است و عده قلیلی نیز به لری و کردی تکلم می کنند. دین اسلام و مذهب شیعه است.

 مشاهیر

شیخ محمد بهاری :

زندگی نامه:

شیخ محمد بهاری از علماء و عرفای معاصر شیعه است.

•شیخ محمد بهاری فرزند میرزامحمد در سال ۱۲۲۸ خورشیدی در شهر بهار چشم به جهان گشود. شیخ محمد در سی‌ودو سالگی با اخذ درجه اجتهاد به نجف اشرف عازم شد. وی در نجف از همراهان آخوند ملاحسینقلی شوندی گردید و تا پایان حیات ملاحسینقلی همراه وی بود. شیخ محمد در اواخر عمر به زادگاهش بهار برگشت و در سال ۱۲۸۶ خورشیدی چشم از جهان فروبست.

اساتید

◦مرحوم ملاجعفر

◦میرزا محمود بروجردی (پدر آیت‌الله بروجردی)

◦ملاحسینقلی شوندی

◦و ...

شاگردان

◦شیخ لطیف بهاری

◦سید علی قاضی

نمونه ای از اشعار

 

شیخ بهاری در کتاب تذکرةالمتقین گفته‌است

دؤنیاده حق سنی منه ورسین، جزا گؤنؤ   قوی ایله‌سین بهشت‌ده غلمان مضایقه

من دین و دل نه نوعیله سندن اسیرگه‌ایم   ترسایه دینین اتمه‌دی صنعان مضایقه

یعنی: خدا در دنیا تو را به من عطا کند. بگذار در روز جزا غلمان (کنایه از نعمات بهشتی) در بهشت التفات خود را از ما مضایقه کند. من چگونه دین و دلم را از تو دریغ کنم؛ در حالی که شیخ صنعان دینش را (از یک دختر) دریغ نداشت.

بیت ذیل نیز منسوب به اوست:

زاهد منی آللاتمه ا دؤنیاده ات المز   انلار کی یانرلر، اتی بوردن آپاررلر

یعنی: ای زاهد مرا فریب مده، در آن دنیا (قیامت) آتشی نخواهد بود؛ (بلکه) کسانی که (در آتش دوزخ) می‌سوزند، آتش را از این‌جا (با خود) می‌برند.

•علی‌اصغر بهاری :

علی‌اصغر بهاری (۱۲۸۴-۱۳۷۴) از استادان موسیقی ایرانی و نوازنده برجسته ساز کمانچه می‌باشد. وی سابقا در «گروه اساتید»، به همراه فرامرز پایور، جلیل شهناز، محمد موسوی و محمد اسماعیلی همکاری داشت.

•علی اصغر بهاری ، به سال ۱۲۸۴ در ناحیه بازار عباس آباد تهران متولدشد. وی در خردسالی به ساز کمانچه دل بست و نزد پدربزرگ خود، میرزا علی خان بهاری، به فراگیری کمانچه پرداخت و سپس در مکتب سه دایی خود که در یک قرن پیش جزو هنرمندان نامی ایران به حساب می‌آمدند دست به تکمیل تجربیات خود درکمانچه نوازی زد.

فعالیت ها :

علی اصغر بهاری، از دایی‌های خود چیزهایی را که باید بیاموزد آموخت تا اینکه در هجده سالگی همراه با ارکستر ابراهیم خان منصوری در کنسرتی که در یک سالن بر پا شده بود شرکت می‌کند و از همین جا آوازه شهرت بهاری به گوش موسیقی دانان می رسد و او را بنام نوازنده خوب و آگاه به نواختن گوشه هایی ایرانی می پذیرند.

بهاری پس از چندی در مشهد کلاس موسیقی جهت تعلیم می گشاید و یک سال هم با حبیب سماعی استاد سنتور کار می‌کند و شاگرد تعلیم می دهند و بعداً به تهران می آید و توسط استاد روح الله خالقی به مدرسه موسیقی جهت تعلیم دعوت می‌شود و در هنرستان شروع به همکاری می نماید.

وی با همکاری با مرکز حففظ و اشاعه موسیقی ایران ، شاگردان خوبی را تربیت کرد که هر کدام هم اکنون یکی از بهترین کمانچه نوازهای‌های کشور می باشند .

تعداد شهدا و مفقودین

تعداد شهدا و مفقودین این شهرستان ۵۵۷ نفر معادل ۷٫۷ درصد کل شهدای استان می‌باشد که خانوده آنها زیر پوشش بنیاد شهید قرار دارند.تعداد آزادگان این شهرستان ۱۲۷ نفر معادل ۱۲٫۹ درصد کل تعداد آزادگان استان و تعداد جانبازان این شهرستان ۱۶۸۸ نفر معادل ۸٫۷ درصد کل جانبازان استان می‌باشد که تحت پوشش خدمات بنیاد جانبازان قرار دارند.

ویژگی‌های طبیعی:

از ویژگی‌های طبیعی بهار می‌توان به تنوع آبرفتهای حاصلخیز که از فرسایش رسوبات سطحی ارتفاعات الوند به وجود آمده و نیز به نفوذ پذیری عمق خاک آن اشاره کرد. بهار به علت دارا بودن زمستان‌ها و یخبندان‌های طولانی از مناطق سردسیر کشور محسوب می‌شود. تابستان‌هایش معتدل و گرمترین ماههای سال آن، تیر و مرداد با حداکثر گرمای ۶/۳۹+ درجه سانتیگراد و سردترین ماهها دی و بهمن با حداقل درجه حرارت ۳۳- سانتیگراد است.

میانگین بارش سالانه در حدود ۳۱۵ میلی متر و حداقل بارش سال در اواخر خرداد و حداکثر آن در فروردین ماه به ثبت رسیده‌است. این شهر به دلیل اختلاف ارتفاع بین بهار و ارتفاعات الوند، منطقه‌ای بادخیز است.

شبکه آبها :

چاهها، قنات و رودها ، شبکه آبیاری بهار را تشکیل می دهند و همین است که موجب توسعه و گسترش کشاورزی در این شهر و منطقه شده است. از مهم ترین رودهایی که در این منطقه جریان دارد سیمینه رود ، فرجین و رودخانه صالح آباد را می توان نام برد.

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
نشانی: 
نظرسنجی
آمار بازدید
تعداد بازدیدکنندگان امروز 94
تعداد کل بازدیدکنندگان تا امروز 9994
تعداد کاربران بر خط 0